Torikatu 3, Ylivieska
YKSINYRITTÄJIEN TUKI KORONATILANTEESSA
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

YKSINYRITTÄJIEN TUKI KORONATILANTEESSA

8.4.2020 Koko päivä

Aikaisemmasta tiedosta poiketen, yksinyrittäjillä on mahdollisuus hakea työttämyysturvaa (Te-toimisto/Kela) sekä 2000e kuntarahaa kunnilta, EIVÄTKÄ NE VAIKUTA TOISIINSA!

TÄNÄÄN TULLUTTA TIETOA YKSINYRITTÄJIEN KORONATUESTA:

Yksinyrittäjien koronatuen valmistelu etenee: kunnille rahoitusta ja tarkemmat ohjeet haun järjestämisestä

Kunnat voivat hakea valtiolta rahoitusta, joka on tarkoitettu yksinyrittäjien tukemiseen koronavirustilanteessa. Kuntien on tarkoitus avata tukihaku yksinyrittäjille MAHDOLLISIMMAN PIAN. Kunnat tiedottavat alueensa yrittäjille, kun tukea voi hakea ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Yksinyrittäjien tuki koronavirustilanteessa perustuu asetukseen, jonka valtioneuvosto hyväksyi 8.4.2020. Asetuksessa säädetään yksinyrittäjän valtionavustuksen käyttötarkoituksesta ja käyttöehdoista. Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto ovat antaneet kunnille tarkemmat ohjeet haun järjestämisestä.

Yrittäjät voivat pian hakea tukea kunnista

Yksinyrittäjän tuessa on kyse 2000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Näitä ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Tukea voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet 16.3.–31.8.2020 välillä.

Tuen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yrittäjä on päätoiminen, jos hän on YEL-rekisterissä tai voi esittää vähintään 20 000 euron vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellisesta muodosta tai rahoitustavasta.

Yksinyrittäjien tuen ja työttömyysturvan suhteesta on linjattu uudestaan, että tuet eivät vaikuta toisiinsa. Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai sen määrään.

Kunnat avaavat haun yksinyrittäjille mahdollisimman pian. Yksinyrittäjä voi hakea avustusta yrityksen kotikunnasta eli YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta. Kukin kunta järjestää hakemisen sopivalla tavalla joko sähköisesti tai paperilomakkeilla. Kunnat neuvovat yrittäjiä haussa ja käsittelevät hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Kunnat voivat hakea rahoitusta työ- ja elinkeinoministeriöstä

Kunnat voivat hakea työ- ja elinkeinoministeriöstä valtionavustusta, jotta ne voivat myöntää tukea yksinyrittäjille. Hallitus suuntaa tukiin yhteensä 250 miljoonaa euroa. Ministeriö myöntää rahoituksen kunnille laskennallisena osuutena siinä suhteessa, kun kunnassa on yksinyrittäjiä.

Kunnat voivat halutessaan sopia myös tukipäätösten keskittämisestä yhden kunnan tehtäväksi. Tällaisessa tapauksessa kunnat tiedottavat asiasta yrittäjille, jotta yrittävät osaavat hakea rahoitusta oikeasta paikasta.

Kunnille on toimitettu tarkemmat ohjeet ja hakulomake haun käynnistämistä varten.

Yksinyrittäjän tuki on määräaikainen. Sitä koskeva valtioneuvoston asetus tulee voimaan 9.4.2020 ja on voimassa 15.10.2020 saakka. Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto tiedottivat yksinyrittäjien tuesta ensimmäisen kerran 27.3.2020.

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/yksinyrittajien-koronatuen-valmistelu-etenee-kunnille-rahoitusta-ja-tarkemmat-ohjeet-haun-jarjestamisesta?fbclid=IwAR2A4yHrIE2Z2rsonSZXaLKLadRL8QHrBJ5JeqsQ04PZOZ1eabPGeHMUP-4

© 2022 Ylivieskan kehityspalvelut | Tietosuojaseloste | Toteutus Creamedia